Premiärutställning blev det på Emmaboda på gränsen mellan Blekinge och Småland.

Smygpremiären inleddes till Muscle Car Meet i Emmaboda.

Smygpremiär på Muscle Car Meet i Emmaboda i maj 2011. Detta var första riktiga tillfället att köra med bilen efter registreringsbesiktning och med svenska skyltar. Soligt, mullrande V8-motor och nercabbat. Bättre kan det inte bli. Dagen till ära hade vi monterat original cabbskydd (parade boot) så att bilen såg extra elegant ut. Nya däck, Cooper Zeon ZPT, ifrån Proimp, innebär att bilen nu ligger som ett strykjärn på vägen.

Camaro Club Sweden

På Muscle Car Meet i Emmaboda hade Camaro Club of Sweden en parkering. Som medlem i klubben ställde vi givetvis bland övriga medlemmar och fick en trevlig pratstund. Vi vann också pris för klubbparkeringens finaste fjärde generation. Kul! Är du intresserad av Camaro och kanske till och med äger en, är ett tips att du går med i klubben. Förutom att kunna delta på olika träffar kan du också få support, rabatter och inte minst den fina klubbtidningen.

Vattenläckage

Vid hemfärden kunde vi konstatera att motorn tar en del vatten. Inga synliga läckor men första tanken var att det beror på en spricka i plasten till kylaren (kylaren är tillverkad i plast och aluminium) och det är ganska vanligt att det blir små sprickor i plasten med åren. Vi hade tidigare haft våra misstankar att allt inte stod rätt till eftersom temperaturmätaren pendlat en del under körningen mellan en fjärdedels värme upp till normala halva skalan.

Kylaren kontrollerades och visst fanns det en del sprickor. En ny kylare senare visade det sig att problemet var kvar. Sannolikt beror det istället på läckande toppackning vilket gör att trycket läcker ut i cylindern. Något som är vanligt på aluminiummotorer som inte regelbundet fått kylarglykolen bytt. Vår bil har aluminiumtoppar och gjutjärnsblock, året efter (1998) fick Camaro en LS1-motor istället med aluminiumblock. Har du en sådan motor bör du byta din kylarglykol (finns speciell för aluminiummotorer) vartannat år. Tanken är att så småningom riva motorn och åtgärda problemet. Bilen har rullat 24 000 mil och det är dags att motorn renoveras för att bli riktigt perfekt.

Klubbträffar

Visst vattensvinn eller inte var Emmaboda som smygpremiär perfekt och Camaron fick många uppmuntrande kommentarer. Trots att vi inte hade hunnit med mycket mer än fixa till det ytligaste och vaxa upp bilen. Träffen gav mersmak och kort efter blev vi även medlemmar i Blekinge Classic Car Club (BCCC) som arrangerar många trevliga lokala träffar runt om i Blekinge – väl investerade pengar (100 kronor) att vara medlem i.

Läs nästa avsnitt