Smartab har ett brett sortiment av professionella produkter för polering och vaxer.

Resultatet efter allt arbete. Det är svårt att få det bättre.

Efter fyra års stillastående behövde bilens lack, cabriolet och inredning vaxas och putsas upp. Smartab har bra polerprodukter.

Förutom att bilen behövde vaxas hade den blivit extremt smutsig efter en ombyggnad i den verkstad där bilen förvarats en tid under motorrenoveringen. Vi använder oss av Smartab:s produkter som är för proffs och utan silikon.

Isopropylalkohol på en ren trasa tar bort gamla vaxrester och smuts.

1. Efter att bilen tvättats med avfettningsmedel och högtryckstvätt har vi fått bort all synlig smuts. Nästa steg är en ren polerduk och Isopropylalkohol (köps på Apoteket). Med hjälp av Isopropylalkohol får du bort fettrester, smuts och vax för att få en så ren yta som möjligt.

2. Efter rengöringen med Isopropylalkohol ser bilen ren ut men det finns mycket avlagringar kvar i lacken. Därför använder vi speciell lera (finns att köpa på Biltema) för att fånga upp resten av smutsen. Med en duschflaska sprayar vi ut lite vatten och gnuggar leran fram och tillbaka över lacken. Som bilden visar fastnar en hel del smuts. Knåda leran och fortsätt att gnugga tills hela lacken är ren. Använd därefter Isopropylalkohol igen för att få bort det sista av lerrester, fett och smuts.

Buffer 2000 är en kemisk rubbing med porslinslera, som har mycket god lackrengörande effekt.

3. Näst upp är R2 Buffert 2000 som rengör på djupet och används på lacker som är kraftigt oxiderade. Buffer 2000 tar även bort mindre repor och är anpassad för att klara av de problem som röda och mörka lacker kan ha med oxidation. Något som passar våra orange stripes extra bra. Buffer 2000 rengör lacken på djupet och lämnar kvar en hård vaxyta. Tänk på att Buffer 2000 är en ren oxidlösare, alltså en produkt som inte lämnar en blank yta efter sig, vilket Amaze Tuff gör – som vi använder i nästa steg. Torka rent med mikrofiberduk.

Amaze Tuff avlägsnar oxid, repor samt småskador snabbt och effektivt.

4. Äntligen dags för polering. För att ta bort mindre repor använder vi först Smartab Amaze Tuff. Amaze Tuff avlägsnar snabbt och effektivt oxid, repor samt småskador. Produkten ger en fin slutfinish och är lämplig på alla typer av lacker och innehåller inte silikon, ammoniak eller aromatisk nafta. Skaka flaskan väl och lägg ut direkt på lacken eller på trissan. Placera trissan mot lacken och sprid ut produkten innan du startar polermaskinen. Rekommenderat varvtal är max 2500. Bearbeta till önskat resultat och torka rent med mikrofiberduk.

Använd oscillerande maskiner s¨slipper du polerringar.

4. Vi använder flera olika oscillerande maskinen och polerskivor. Klickar ut en klick och polerar ett mindre område i taget. Tryck inte på maskinen och låt den snurra i lagom varvtal. Tänk på att lacken inte ska bli varm. En sprayflaska med vatten kan vara bra och duscha med emellanåt.

Polertrissorna blir snabbt smutsiga. Byt ofta.

5. Byt polerskivor ofta så avlagringar inte gnuggas in i lacken och försämrar slutresultatet.

Rentorka med mikrofiberduk.

6. Polera rent med mikrofiberduk efter varje polering. Tänk på att inte vaxa i direkt solljus eller när bilen är varm. Hinner polermedlet eller vaxet torka kan du duscha lite vatten så lossar det lättare.

Mirror Image både polerar och ger en skyddande vaxyta i ett och samma arbetsmoment.

7. Vi har nu polerat bort alla mindre repor med Amaze Tuff och Buffer 2000. Dags att få ännu bättre lyster med hjälp av vax. Med Mirror Image både finpolerar och får vi en mer skyddande vaxyta i ett och samma arbetsmoment. Produkten fungerar som en polish och oxidlösare, men har fortfarande snabbvaxets lätthet att arbeta med. Mirror Image fläckar varken gummi eller plast och ger en hög finish.

Platinum är framtagen för att ge en mycket hög blankhet, ge ett långvarigt skydd på lacken samt vara lättarbetad.

8. Som ett sista steg väljer vi att även lägga på ett lager Smartab Platinum som ger en mycket hög blankhet, ett långvarigt skydd på lacken och dessutom är lättarbetad. Produkten kan användas på alla typer av lacker samt på ytor som är glansförseglade.

Camaron var rejält smutsig av flera års damm och smuts.

9. Före och efter. Camaron hade under fyra år stått i en bilverkstad och blivit rejält smutsig. Tack vare produkterna från Smartab och en hel del arbete blev slutresultatet lysande. Nu återstår att få ren inredningen.